Theo van der Bruggen

Osteopaat - Causopractor

Auriculotherapie (ooracupunctuur)

Auriculotherapie

Een bijzondere ontdekking in 1950 door de Franse arts Paul Nogier leidde een stormachtige ontwikkeling van de ooracupunctuur in. Hij merkte bij een aantal patiënten littekens op een bepaalde plek van de oorschelp op. Deze bleken het gevolg van een succesvolle behandeling van rugklachten door anderen met een gloeiende naald.

Nieuwsgierig naar een verklaring voor de wisselwerking tussen oor en lichaam verdiepte Nogier zich hier in. Hij ontdekte dat élk deel en élke functie van het lichaam een projectiezone op het oor had. Deze projectiezone bleek te weerspiegelen hoe het met het overeenkomende deel van het lichaam ging. Had iemand knieklachten dan werd díe zone op de oorschelp pijnlijk of rood , die overeenkwam met de knie. Een ziek lichaamsdeel vertaalde zich dus in een verandering van het ermee overeenkomende oorpunt.

Ook bleek er sprake van beïnvloeding in de tegenovergestelde richting: het stimuleren van een "afwijkend" oorpunt leidde tot vermindering van klachten.Nogier werd zo de grondlegger van de Westerse ooracupunctuur. Bij auriculotherapie prikkelt men met naalden en/of laserstralen welbepaalde punten op de oorschelp. Deze prikkel leidt tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Hoe deze werking precies tot stand komt is niet duidelijk maar ligt in de embryologische ontwikkeling van de mens. Rond embryologische gehooringang ontstaan de hersenen en de directe zenuwbanen naar de hersenen daardoor ontstaat de voortgeleiding van een prikkel in een apart geleidingsnetwerk bij acupunctuur.

Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter. Dit uit zich in een vermindering van de klachten en een verbetering van de algemene homeostase.

Met deze therapie zijn er heel wat klachten te behandelen en/of kunnen ONDERSTEUNENDE werking geven bij andere therapie. Een van de populairste toepassing van de ooracupunctuur is natuurlijk de anti-rookbehandeling. Overige verslavingsprogramma's zijn obesitas/vetzucht, alcohol en medicijnen.

Psychologische punten kunnen we behandelen omdat de patiënt 24 uur voor de behandeling stoppen moet met roken. De psychologische invloed van de behandeling wordt hierdoor veel groter. Het succes op korte termijn van de anti-rookbehandeling bedraagt 80%.

De Anti-rookbehandeling rust op drie pijlers:

  • de motivatie van de patiënt
  • psychologische context
  • de behandelmethode

Bij een reguliere ooracupunctuur behandeling spelen motivatie van de patiënt en de psychologische context van de behandeling een beduidend mindere rol.

Laser "naald" therapie

Laser naald - deel 1 Laser naald - deel 1